Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis

2. 1. 2010

Tento druh kakariki je asi zcela neznámý. Nikde ho už nespatříte, protože je vyhynulý. Asi poslední exemplář tohoto druhu byl získán poručíkem MAROLLESEM v r. asi 1844. Jeho preparát je uložen ve sbírkách v Paříži. Je pravděpodobné, že byl velmi vzácný již v 17. a 18. století; v r. 1773 ho dovezl kapitán COOK (dva exempláře) ze své druhé plavby. Ve starší literatuře o něm žádné záznamy nejsou; také mezi místním obyvatelstvem se netraduje nic o jeho existenci. Popis mláďat je uváděn z r. 1907 podle ROTHSCHILDA; FORSHAW nezná původ popisu a nemůže potvrdit jeho autentičnost.Škoda, že tento papoušek už není (asi), protože musel být velmi krásný. Samec je zelený, na spodních partiích a ocasních pérech bledší a někdy modřejší, čelo má černé, uzdičku a proužek kolem oka šarlatově červené, kostřeč červený, vnější prapory letek fialově modré, zobák bledě modrošedý, na špici černý, běhák šedavě hnědý. Samice není uvedena jak vypadá, ale zřejmně jako samec, jen má menší hlavu a zobák (ale není to zde uvedeno, tak asi nikdo neví, jak vypadala). Mladí ptáci mají čelo tmavě modrošedé, hlavu hnědavou, spodní partie šedavě zelené, záda hnědá a proužek kolem oka a zbarvení kostřeče kaštanově červené. Rozšíření: Tahiti, Společenské ostrovy.

 

(Něco jsem napsala svými slovy, ale opět je něco okopírované z knihy "Papoušci Oceánie" napsal M. Vašíček a vydal r. 1982).

 

(Musím ještě dodat, že i když tohoto papouška nikdy nezpatříte, protože je vyhynulý, tak je stejně dobré vědět něco o něm (i když je to k ničemu), ale jelikož patří mezi druh kakariki, tak je dobré to sem dát).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář